Jul 20th - 9min.

Het restaurant van de toekomst: de horeca na COVID-19

Deze blogpost gaat dieper in op de trends die opkwamen tijdens de coronacrisis maar zijn gebleven. We kijken ook naar de oplossingen van EasyOrder en hoe die meer inzicht scheppen in de nieuwe gedragingen van klanten en de marktstructuren, om daar optimaal op in te spelen.

Het coronavirus ontwrichtte veel sectoren. Maar vooral de horeca kreeg rake klappen. Naast de hele economie veranderde de pandemie ook de manier waarop mensen omgaan met hun vrije tijd en geld.

De horeca maakte de voorbije twee jaar meermaals een terugval mee door het coronavirus. Lockdowns brachten restaurants en andere eetgelegenheden tot stilstand. Veel horecazaken hadden de grootste moeite om hun corebusiness voort te zetten.

Om hun zaak draaiende te houden, moesten restaurants zichzelf talloze keren heruitvinden. Zonder flexibiliteit zouden ze ten onder gaan. Ze moesten snel omschakelen naar afhalingen en hun menu's, team en zitplaatsen aanpassen.

Hoewel de meeste restaurants wereldwijd intussen weer open zijn en de consumentenpatronen verbeteren, is de weg naar een volledige comeback van de sector bezaaid met hindernissen.

Tijdens de pandemie gingen consumenten hun maaltijden weer volledig thuis bereiden. De omzet van supermarkten steeg en de bezoekersaantallen van restaurants daalden. Telewerk versterkte die trend om thuis te eten, met een negatieve impact op restaurants tot gevolg.

Na twee jaar pandemie is duidelijk dat het coronavirus en de nieuwe gedragingen van consumenten de sector voorgoed hebben veranderd.

Het katapulteerde de horecasector naar de toekomst, waar trends zoals online bestellen en omnichannel-tactieken restaurants dwingen (of de kans geven?) om te zoeken naar nieuwe, inventieve methodes om hun klanten te bedienen.

Hoewel sommige van die aanpassingen toen pure noodzaak waren, zullen ze de pandemie waarschijnlijk overleven.

Afhaalmaaltijden zijn het nieuwe zwart

Online maaltijden bestellen en laten leveren, is iets dat we lang vóór de pandemie al deden. Maar we gingen het – vooral in de eerste maanden van de coronacrisis – plots vaker doen.

Het verlangen van de consument naar gemak en snelheid en beleidsmaatregelen die social distancing vergemakkelijken, zullen ervoor zorgen dat de afhaalmogelijkheden voor online bestellingen ook na de pandemie een hoge vlucht blijven nemen.

Correct geïmplementeerde online bestelkanalen versterken het engagement van de klant en verhogen de omzet. De bedoeling is een consistent klantentraject te verzekeren, van browsen en online bestellen tot betaling en afhandeling, via alle kanalen.

Voor consumenten is een restaurant niet langer zomaar een plaats waar je gaat zitten om te eten. Ze zien een restaurant nu als een foodmerk waarmee ze op verschillende manieren en via diverse touchpoints en platforms in interactie gaan.

food takeout

De oplossing van EasyOrder

Veel restaurants sprongen op het aanbod van externe platforms in de vroege stadia van de pandemie. Maar hun torenhoge commissies schrikken wel eens af. Het is hier dat EasyOrder zijn nut toont. Wij zien externe platforms als waardevolle troeven voor elke handelszaak en een perfecte aanvulling op onze eigen oplossing voor directe online bestellingen.

Het is een fantastische manier om nieuwe klanten aan te trekken. Ze verhogen de zichtbaarheid en geven horecazaken de kans om die nieuwe klanten te converteren in vaste klanten.

Het gaat erom een synergie te creëren, waarbij je deze platforms gebruikt én voordelen biedt als klanten bestellen via je eigen, directe kanalen.

Third-party platforms such as Deliveroo, Takeaway, and Uber Eats

Je concurrentieel voordeel moet het hebben van technologie

Een restaurant in het postcoronatijdperk zal moeten investeren in nieuwe technologieën als het de verschuivende consumententrends wil kunnen volgen. De makkelijkste en beste manier om die uitdaging aan te pakken? Investeren in een online bestelsysteem.

De juiste technologie helpt horecazaken hun activiteiten voort te zetten, versnelt de transacties en voorkomt fouten in het opnemen van bestellingen. Ze verzekert klanten ook een veilige restaurantervaring.

Een greep uit de huidige restauranttechnologieën: een innovatief POS-systeem, QR-menu's die de bestelling aan tafel vergemakkelijken, mobiele bestellingen, oplossingen voor contactloze betalingen en misschien zelfs kiosken waarop je bestelt. En laten we ook de tools voor het inplannen van personeel, de inventaris en menubeheer niet vergeten.

Maar belangrijker dan beschikken over al die technologische verbeteringen, is ze op de juiste manier gebruiken! En het is hier dat allesomvattende systemen voor het beheer van restaurants redding bieden. Ze integreren met POS-systemen en andere bedrijfssystemen in restaurants, zodat ze met elkaar kunnen communiceren en je zaak efficiënter kan werken.

Goede software voor restaurantbeheer automatiseert ook de bedrijfsprocessen, met in de prijzenpot een hogere winstmarge en een betere klantenervaring.

restauranttechnologieën

De oplossing van EasyOrder

EasyOrder biedt uitvoerige POS-integratie via Deliverect, het toonaangevend POS-beheerplatform van de sector. Het integreert al je online kanalen met je POS-systeem. Jouw aanpassingen aan bijvoorbeeld producten en menu worden dus automatisch en in één keer doorgestuurd naar je eigen mobiele app, je online bestelsite en kiosk. Gedaan met het handmatig en tijdrovend invoeren van bestelbonnen in je POS-systeem!

Wij bieden een grote waaier aan besteldiensten, waaronder een naadloos proces voor bestellingen aan tafel. Nog beter is dat deze methode wordt vergemakkelijkt met onze unieke tafelstickers met een QR-code erop. Zo blijft de bestelling van begin tot eind contactloos, volgens de hoogste hygiënenormen, voor jouw veiligheid en die van je klant.

Onze oplossing omvat ook een volledig geïntegreerde, optionele zelfbedieningskiosk die het downloaden van de app stimuleert. Zo communiceer je efficiënt met je terugkerende klanten en blijven ze beter dan ooit op de hoogte van getrouwheidsprogramma's, nieuwe producten, kortingen en extra diensten. Je klanten zijn tevreden en de wachtrijen worden korter.

Benieuwd hoe een kiosk je inkomsten kan boosten? Lees hier onze blogpost!

Het coronavirus en de oorlog in Oekraïne hadden grote gevolgen voor de toeleveringsketens en logistieke regelingen van restaurants, die hun gebruikelijke producten niet meer zo makkelijk vonden. De recente economische en politieke onzekerheden dwongen de horeca om te snoeien in menu's en meer streekproducten te gebruiken.

Kleinere menu's besparen geld en zijn makkelijker uit te voeren, waardoor zaken zelfs met minder personeel efficiënter gaan werken.

Beperkte maar zeer efficiënte menu's zijn natuurlijk niet nieuw. Dark kitchens gebruiken ze nu al een paar jaar, en de restaurantsector sprong tijdens de pandemie op de kar. Het gevolg is dat menuengineering nog meer een must is geworden.

Menu-engineering is de uitwerking van een succesvol menu waarop enkel winstgevende en populaire items staan. Om een menu te kunnen stroomlijnen, moet je de psychologie erachter begrijpen, dus hoe gerechten het best worden gepresenteerd, aangeprezen, aangerekend en besteld.

Met het juiste menu boost je je winstmarges terwijl je meteen ook bespaart op voedselkosten en afval vermindert (dus schrappen van items die ruimte innemen en niet vaak worden besteld).

menu engineering

De oplossing van EasyOrder

Op ons geavanceerde, door AI aangestuurde dashboard zie je in een oogopslag je bestsellers en maandelijkse favorieten. Zodra je de perfecte opmaak, prijsstelling en positionering van je menu vond, kun je moeiteloos je gerechten promoten of met korting aanbieden, of er een succesvolle getrouwheidsstrategie voor uitwerken.

Benieuwd hoe menu-engineering je inkomsten kan boosten? Lees hier onze blogpost of download hier onze freebie!

Onafhankelijke zaak < franchising

De pandemie gaf veel onafhankelijke restaurants de doodsteek. Hun afwezigheid liet een gapend gat achter in de markt, die er nu om smeekt opgevuld te worden. Maar door wie?

Franchisesystemen zouden dat gat kunnen opvullen. Ze toonden tijdens de crisis een veerkracht die hun onafhankelijke concurrenten vaak niet konden opbrengen. Aan de vooravond van de wereldwijde herstart kan dit – in combinatie met gunstig vastgoed, lage rentevoeten en veel werkloos restaurantpersoneel – de verkoop van franchises de hoogte in jagen.

Andere potentiële hoofdrolspelers in de horeca na de pandemie zijn restaurantketens. Jarenlang namen grote investeerders en concerns onafhankelijke catering- en restaurantbedrijven over. Ook hier weer kan de huidige context van hoge werkloosheid, gunstige vastgoedprijzen en lage rentevoeten bijdragen tot een consolidatie van het marktaandeel van restaurantketens. De komende jaren zullen veel horecazaken zich misschien wel aansluiten bij een keten of label.

franchise

De oplossing van EasyOrder

Heeft jouw restaurant meerdere vestigingen? EasyOrder biedt als toonaangevende technologieprovider een hypermoderne en betrouwbare oplossing voor jouw merk.

We zijn een veilige partner voor franchiserestaurants en ketens die moeten kunnen vertrouwen op de hoogst mogelijke servicenormen. Ook bieden we ook een hoge mate van controle, zodat jij al je restaurants efficiënt en vanuit één online bestelsysteem en restaurant-app kunt beheren.

Een afgeslankte eetruimte

Tegen 2030 zouden virtuele, dark of ghost kitchens wel eens een marktaandeel van 1 biljoen dollar kunnen vertegenwoordigen.

De populariteit van dark kitchens groeit. En niet alleen specialisten zien het potentieel van dit vernieuwende businessconcept. Restaurants begonnen virtuele restaurantmerken te gebruiken om klanten te bereiken tijdens de pieken van de pandemie. Die strategie hielp ze inkomsten te genereren zonder hun bestaande vastgoed te moeten aanpassen.

Gezien de enorme toename van leverings- en afhaalopties zal de trend van het virtuele merk zo snel niet tanen.

Het toegenomen gebruik van digitale bestelmethodes zal horecazaken ook doen stilstaan bij hun vastgoed. Om de verhoogde vraag naar afhaalmaaltijden op te vangen, kunnen restaurants hun eetruimte verkleinen om hun keuken en afhaalzone uit te breiden. Ze stellen nieuwe prioriteiten om de klant centraal te plaatsen en de inkomsten te maximaliseren.

dark kitchens

De oplossing van EasyOrder

Ga digitaal en treed buiten de vier muren van je dark kitchen. Dat wordt kinderspel met EasyOrder, je eigen online bestelapp en een allesomvattende tool die je helpt te groeien. Het maakt je minder afhankelijk van apps van externe platforms en aggregators om reclame te maken voor je virtuele restaurant. Bovendien betaal je geen commissiekosten. Je verdient dus meer én bespaart tegelijkertijd. Onze app belooft jou en je horecazaak een unieke ervaring. Bouw verder op die kracht om je klantenbestand fors uit te breiden en tegelijkertijd toegang te krijgen tot waardevolle klantengegevens.

Meer weten over dark kitchens? Lees hier onze blogpost!

Veiligheid voorop

Voedselveiligheid en een hygiënische restaurantomgeving waren altijd al essentieel in de sector.

Maar de pandemie bracht dit in een stroomversnelling. Zelfs na de crisis zal het nemen van preventieve maatregelen om veilig te kunnen eten een prioriteit blijven. De invoer van veiligheidsmaatregelen en de efficiënte en transparante communicatie daarvan kunnen een restaurant maken of kraken.

Restaurants moeten zowel klanten als personeel blijven geruststellen. Voorzorgsmaatregelen zoals mondmaskers, handschoenen en temperatuurtesters zullen dus waarschijnlijk blijven. Contactloos wassen van de handen en contactloze bestel- en betaalmethodes worden de norm. Ook technologieën die de luchtkwaliteit verzekeren, zoals luchtzuivering en CO2-meters, zullen evolueren.

Maar er is meer. Restaurants zullen hun eetruimtes ook opnieuw moeten inrichten om meer flexibiliteit mogelijk te maken. Er komen minder tafels die meer gelijkmatig zijn verdeeld over de eetruimte, met buiten bijkomende zitplaatsen in loungestijl. Scheidingswanden van plexiglas en verplaatsbare barrières zullen populair blijven en restaurants helpen om de maatregelen voor social distancing na te leven.

In al die aanpassingen staan het comfort en de veiligheid van gasten centraal. Restauranteigenaars die bereid zijn om zich aan die nieuwe eisen aan te passen, zullen ontdekken dat dit een fantastische manier is om bezoekers terug naar hun zaak te lokken.

voorzorgsmaatregelen corona

De oplossing van EasyOrder

Een van de makkelijkste manieren om drukte en lange wachtrijen voor je zaak te voorkomen, is de invoering van een reserveringstool. Gedaan met het beantwoorden van mails en telefoons om reserveringen op te nemen. De mobiele apps van EasyOrder zijn voorzien van een gratis plug-in die dat moeiteloos in jouw plaats doet.

In een notendop …

De pandemie dwong veel sectoren op hun knieën en veranderde de manier waarop we zakendoen en leven waarschijnlijk voor altijd.

Maar ze werkte ook als een katalysator voor verandering. Veel gevolgen van de pandemie zullen ingeburgerd raken. Ze zijn niet allemaal even positief, maar er zijn manieren om ermee om te gaan.

De grootste les die we voor de horecasector kunnen trekken, is dat een dienstverlener economische crisissen en maatschappelijke verandering enkel kan overleven met flexibiliteit en de bereidheid zich aan te passen. Investeren in nieuwe technologieën en veerkrachtige businessmodellen is een must.

EasyOrder helpt je daarbij

Je eigen mobiele bestelapp en website zijn de beste manier om contact te maken met je community.

Klanten vinden je makkelijk online, zien meteen je bedrijfsinformatie en bestellen via eender welk toestel. Trek nieuwe klanten aan door op Google beter te ranken dan je concurrenten, zodat klanten je zaak makkelijk vinden. Met EasyOrder is dat allemaal al geregeld. Het uiteindelijke doel is dat je terugkerende klanten jouw app in hun broekzak hebben zitten, zodat jij ze kunt bereiken met 100% relevante en gepersonaliseerde aanbiedingen.

Een eigen app voor de bestelling van gerechten en dranken is voor elke zaak een innovatieve, gebruiksvriendelijke mobiele besteloplossing, met als resultaat een grotere klantenbinding, meer klanten en meer online bestellingen … zonder de commissiekosten.

Steek je concurrenten de loef af, maak je klanten gelukkig en maak je klaar voor meer bestellingen én inkomsten. Het enige wat jij daarvoor moet doen, is contact met ons opnemen!

Other relevant stories

Let our product do the talking

Schedule a product tour