Jul 20th - 6min.

De kiosk-boom: een geheim wapen voor restauranthouders?

In deze blogpost lichten we de voordelen van zelfbedieningskiosken toe, zodat elke restauranthouder en dienstverlener zijn bestelsystemen en klantenervaring kan verbeteren. We focussen ook op de trendverschuiving in het domein van online bestellingen, die wordt gevoed door twee grote factoren.

Zelfbedieningskiosken beperken zich niet langer tot geldautomaten of de check-in van luchthavens. Hoewel deze gesofisticeerde beestjes het gedrag van klanten al snel veranderden, brachten twee grote factoren hun verovering van restaurants pas echt in een stroomversnelling.

Voor de coronapandemie onze levens bruusk kwam verstoren, werden zelfbedieningskiosken meestal gezien als dure en onpersoonlijke oplossingen die hoofdzakelijk werden gebruikt in grote ketens, luchthavens en banken, maar zelden tot nooit in restaurants. Self-service technologies (SST's) hebben nu een heel andere reputatie, met talloze voordelen voor restaurants, andere horecazaken en soortgelijke dienstverleners.

De aanvaarding van SST's door consumenten wordt al vele jaren getest. Maar hun échte sociale aanvaarding werd beïnvloed door twee belangrijke factoren: millennials en de pandemie.

Millennials regeren de wereld …

In tegenstelling tot wat algemeen wordt gedacht, zijn millennials sterk in sociale interactie, zij het dan in de virtuele wereld. Cijfers ondersteunen hun zucht naar zelf-efficiëntie wanneer het gaat om het bestellen van maaltijden:

  • 91% gebruikte al SST's in restaurants of zaken die maaltijden leveren of klaarmaken voor takeaway;
  • 20% heeft echt een hekel aan contact met kassabedienden, obers en ander restaurantpersoneel, en verkiest een online bestelsysteem of een mobiele bestel-app;
  • en slechts 37% heeft hulp nodig of is geneigd die te vragen bij het gebruik van zulke technologie in restaurants.

Hun nood aan onmiddellijke voldoening en interactieve toestellen heeft kiosken ongetwijfeld populairder gemaakt en de manier waarop restauranthouders met hun bestelproces omgaan compleet veranderd.

… maar toen kwam het coronavirus

De huidige pandemie verruimde onze woordenschat met termen zoals contactloos, social distancing en beperkte verblijfsduur.

Door al die nieuwe coronamaatregelen werden er meer maaltijden geleverd en afgehaald. Dark kitchens en cloud restaurants werden populair. Maar wat met een restaurant dat wil blijven focussen op klanten die liever ter plaatse bestellen?

Kiosken hebben maar een paar minuten nodig om persoonlijk contact te beperken en een lange wachtrij te voorkomen, met bijgevolg meer veiligheid voor personeel en klant. Zelfbedieningskiosken zijn een allesomvattende oplossing voor restaurants die nog altijd liever hebben dat hun klanten ter plaatse bestellen of moeite hebben om met deze beperkingen te blijven draaien.

Klanten verkiezen nu al een online bestelsysteem

Millennials als klanten waren al een katalysator voor verandering en veel gevolgen van de coronacrisis zouden er sowieso gekomen zijn. De pandemie bracht daar alleen wat meer vaart in.

Een modern en succesvol restaurant of dito besteloplossing omvat al een eigen mobiele app of apps van derde partijen, ondersteund door een bestelsite, om het bestelproces te vergemakkelijken en de klantenbinding en inkomsten te verbeteren. Toch openen zelfbedieningskiosken een waaier aan nieuwe mogelijkheden voor veel restaurants, binnen hun online bestelsysteem.

Minder bedrijfskosten en gelukkiger personeel

Als je kiosken hebt, kan je horecateam zich volledig focussen op taken die essentieel zijn voor je corebusiness en de diensten die jij je klanten biedt.

De werklast van je werknemers wordt aanzienlijk verlicht. Ze moeten zich niet langer bezighouden met saaie routinetaken en kunnen hun expertise steken in die domeinen waar ze goed in zijn. Het resultaat: zij doen hun werk liever en zijn gelukkiger, jij drukt je werkingskosten en de wachtrijen voor je restaurant worden korter.

Zowel je personeel als je klanten kunnen de tijd dat ze wachten op andere, laatste elementen van het bestelproces verkorten, want met kiosken kunnen ze zonder gedoe bestellingen plaatsen of wensen inlossen.

Je zaak werkt efficiënter

Kiosken zijn virtuele werknemers die de klok rond werken. Ze gaan niet op vakantie en zijn nooit ziek. Het zijn trouwe dienstverleners die in elke winkel en elk restaurant een uitstekende gebruikerservaring beloven.

Net als je mobiele bestel-app en website zijn ze gekoppeld aan je POS-systeem. Het minimale onderhoud dat ze vragen, kan vlot en handig vanop afstand worden uitgevoerd door je provider.

Maak je menu, restaurant en klantenbestand internationaal

De bevolking van de Europese Unie bestaat voor 6,6% uit expats. Dat betekent dat 12,8 miljoen mensen naar een ander EU-land trekken en 20,5 miljoen verhuizen naar de EU. Niet allemaal kennen ze de voertaal van hun nieuwe thuis. En dan kan het een uitdaging zijn om elk onderdeel van een menu te begrijpen of een bestelling te plaatsen, zelfs online.

Gelukkig kunnen de interfaces van kiosken – je menu inbegrepen – in verschillende talen worden geïnstalleerd. Zo verlopen het online bestelproces en de betaling veel vlotter voor zowel je personeel als klanten. Het bredere publiek krijg je er gratis bij!

Betere online en offline marketingresultaten

Kiosken zijn een grote troef voor restaurants die de stap naar online bestellingen willen wagen. De interface zal elke deal, promotie, package, korting en andere verleidelijke aanbieding pushen. Je beloning: een betere omzet en trouwere klanten.

Ze zijn de beste oplossing om je inkomsten te boosten via handige technologie. Je moet minder lang wachten op klantengegevens en bespaart tijd met de uitwerking van campagnes om klanten aan je zaak te binden. Met de hulp van een kiosk trek je klanten makkelijk aan vanop de straat.

Realtime-updates in luttele seconden

Wil je een flashverkoop aanbieden? Of heb je je menu aangepast? Dankzij de gebruiksvriendelijke technologie voer je wijzigingen of statusupdates in real time door vanuit je kantoor of gewoon thuis.

Met de mogelijkheid om je getrouwheidsprogramma sneller uit te werken en te personaliseren of in luttele minuten je hele platform een nieuw design te geven, zul je je zaak vlotter runnen en wordt je restaurant een groot succes.

Betere analyses

In het huidige bedrijfsklimaat is informatie over je klant en diensten van het grootste belang. Nooit eerder was het zo makkelijk om gegevens over klantengedrag te verzamelen. Een kiosk verzamelt de nodige informatie over je klanten en analyseert trends en gewoonten. Zo kun je effectiever adverteren en meteen ook je omzet, de koopervaring en klantentrouw verbeteren.

Je hebt op je telefoon of website toegang tot talloze statistische gegevens van je mobiele app, online bestelsite of kiosk. Ze helpen je om de diensten van je restaurant bij te sturen en je klanten zo te geven wat ze nodig hebben.

Een ander aspect is de analyse van de verschillende methoden voor orderverwerking en bestelgewoonten. Blijven je klanten liever in je zaak tijdens het bestelproces? Zakken de leveringsaanvragen omdat het mooi weer is? Schakelen je gasten voor hun bestellingen over van je bestelsite naar je eigen app? Geen nood. De analyses wijzen je in elke stap de weg, zodat geen enkele vraag onbeantwoord blijft en al je klanten tevreden zijn.

De olifant in de kamer

En dan nu de vraag die op ieders lippen brandt: wat kost het om kiosken in je zaak te plaatsen?

Wij hebben oplossingen voor eender welk businessmodel, van kleine kiosken op de toonbank tot dubbelzijde modellen die aan het plafond zijn bevestigd. Hun totale eigendomskost varieert van 5 tot 10 euro per dag over 4 jaar, hardware en software inbegrepen.

Ze zijn een kant-en-klare oplossing voor de diensten die je aanbiedt. De nodige software is al geïnstalleerd en ze hebben heel weinig onderhoud nodig (dat ook nog eens vanop afstand kan worden uitgevoerd). De interface past ook nog eens bij de look & feel van je zaak.

Sta maar even stil bij alle voordelen van een kiosk:

  • Je verbetert je inkomsten en de online bestelervaring van je restaurant;
  • Je bespaart op marketingkosten en raadpleegt gratis statistieken vanop je gebruiksvriendelijke website;
  • Je boost de efficiëntie van je zaak en gaat vlot in interactie met je vaste klanten;
  • Je verbetert de tevredenheid van je personeel;
  • Je werft nieuwe klanten;
  • Je handhaaft je bestand met vaste klanten en versterkt de loyauteit;
  • En je hebt meer tijd om je bezig te houden met wat echt belangrijk is in je restaurant en je klanten gelukkig te houden.

Dankzij deze voordelen is je investering in geen tijd terugbetaald, zodat de resterende kostenvoordelen in de kas van je bedrijf vloeien.

Het ecosysteem van EasyOrder

Het online ecosysteem voor bestellingen van EasyOrder is verkrijgbaar voor elk type van restaurant. Onze klanten genieten van een compleet online bestelsysteem, bestaande uit een mobiele bestelapp en website en een zelfbedieningskiosk.

Onze oplossing verzekert dat restauranthouders de concurrentie voor blijven en het online bestelsysteem van hun restaurant verbeteren om rechtstreeks bestellingen van hun klanten te ontvangen.

Een app voor je restaurant brengt je zaak daar waar ze zijn moet: direct in de broekzak van je klant.

Je online bestelsite verzekert een aangename gebruikservaring voor je meer traditionele klanten die liever niet bestellen met hun telefoon of app.

Je kiosk zal je restaurant dan weer opvrolijken en pit geven, de klanttevredenheid verbeteren en het bestelproces vereenvoudigen.

Begin vandaag nog meer te verkopen

Boek nu een gratis demo of neem contact met ons op voor meer informatie over de verschillende kiosken en opties voor bestel-apps die jouw bestelsysteem op wieltjes laten lopen. Met EasyOrder verspil je geen cent aan commissiekosten. Je betaalt enkel een maandelijks abonnement, met inbegrip van marketing en promomateriaal dat jouw merkidentiteit weerspiegelt en je online besteldiensten naar een nieuw niveau tilt!

Other relevant stories

Let our product do the talking

Schedule a product tour