Jul 20th - 4min.

Bereid je voor op de grootste foodtrend: dark kitchens

Deze blogpost gaat over 'dark kitchens', een van de nieuwste concepten in de horeca waar elke zaakvoerder zich maar best bewust van is.

Onze consumentenmaatschappij evolueert aan een ongezien tempo. En sinds de coronapandemie gaan we ook compleet anders om met eten. De voorbije jaren pakte de horeca uit met nogal wat boeiende eetmogelijkheden waar we niet meer omheen kunnen.

De grootste nieuwkomer onder die trends is de 'dark kitchen', ook wel ghost, virtual of cloud kitchen/restaurant genoemd. Deze innovatie zette de hele sector op zijn kop en groeide de voorbije vijf jaar 300% sneller dan traditionele restaurantconcepten.

De term wordt gebruikt voor keukens die geen fysieke restaurantzone hebben. Ook als ze geopend zijn, kun je er niet zomaar binnenstappen, want ze bereiden maaltijden enkel voor levering en/of afhaling.

Tijdens de pandemie creëerden veel restaurants en franchises submerken om hun personeel aan het werk te houden en eens iets nieuws uit te proberen. Sommigen zouden later uit het duister treden (vandaar de term 'donkere' keuken) en een echt restaurant openen, terwijl anderen het bij leverings- of afhaalmogelijkheden hielden.

Een andere reden achter die nieuwe structuur is de verschuiving in consumentengewoontes en generaties. Het toenemende aantal apps van derde partijen waarmee je maaltijden kunt bestellen, creëerde onverschilligheid ten aanzien van de sfeer of eetzone van een specifiek restaurant. Daar komt nog bij dat generaties Y en Z (stilaan het leeuwendeel van de consumenten) hunkeren naar autonomie, gemak en snelheid tijdens de bestelling zelf, en naar betaalbare, lekkere maaltijden met één druk op de knop.

Virtuele restaurants werken met de kortste leveringstermijnen omdat ze hoofdzakelijk zijn gevestigd in magazijnen, containers of buitenwijken. Bij de uitbouw van hun zaak moeten ze enkel denken aan keukentechnologie en het leveringsgemak. Obers en een mooi design zijn overbodig. Dankzij de lage investering, huur en bedrijfskosten – met toch behoud van kwaliteit – wordt het veel makkelijker om scherpe prijzen te hanteren.

Een ander groot voordeel van een dark kitchen is dat je kunt experimenteren met verschillende menu's. Omdat de bediening en communicatie met klanten via hun app of bestelsite verloopt, staat er geen fysieke limiet op wat er kan worden bereid. Het concept is sterk gericht op technologie. De meeste processen zijn volledig geautomatiseerd om een efficiënte werking te verzekeren. Een aanpassing vereist dus maar een paar klikken in plaats van een nieuw design en een campagne.

Hetzelfde met de marketing. De door gegevens aangestuurde oplossingen voorzien de units van de instrumenten om gewoontes van consumenten te analyseren en te onderzoeken. Het resultaat: in real time aangepaste, gerichte marketingcampagnes.

Eigenaars van kleinere restaurants die de markt voor levering en catering willen betreden, kunnen eerst een test doen zonder grote veranderingen aan hun bestaande structuur te moeten maken. Stel dat je een Italiaans pastarestaurant hebt en je zou willen experimenteren met pizza voor afhaling en levering. Het meeste materiaal en de ingrediënten heb je al. Ook grotere restaurants en ketens kunnen hun werking optimaliseren zonder risico voor de reputatie van hun restaurant. In beide gevallen kan een perfecte synergie worden gecreëerd voor een naadloze werking van digitale oplossingen. Want grote én kleine restaurants kunnen vertrouwen op de partners van EasyOrder, zoals Otter, Deliverect of RushHour, om hun online bestellingen in hun bestaande POS-systeem of - app te integreren.

Hoewel dit gloednieuwe concept ook zijn nadelen heeft – geen persoonlijk contact met de klant, meer werkdruk onder werknemers en minder opties omdat de levering geoptimaliseerd moet zijn – lijken die niet op te wegen tegen de voordelen.

Maar ook als je die risico's wegwerkt, blijft er nog één struikelblok: de commissie op elke bestelling wanneer je samenwerkt met een extern leveringsplatform. Afhankelijk van het platform schommelt die kost tussen 15 en 30% en zelfs meer als je ervoor kiest er ook op te adverteren (+3-5%).

Maar laat de hoge commissies je niet ontmoedigen om online te gaan. De EasyOrder-oplossing is jouw gouden ticket naar ons ruimteschip die je naar het stersysteem van zero commissies brengt!

Wij helpen je bij het ontwerpen en onderhouden van een rendabel bedrijfsmodel met een bestelsite en -app die consumentengegevens verzamelen en je bedrijf voortdurend onder de aandacht brengen met marketingmateriaal en een gebruiksvriendelijke backend.

Werk het grootste risico van je dark kitchen weg door je online aanwezigheid en bestelsysteem te optimaliseren met EasyOrder. Naast een plan voor zero commissie kun je ook meer tijd en geld investeren in je corebusiness.

We hebben talloze oplossingen voor nieuwe of bestaande dark kitchens. Ontdek ze hier en neem hier contact met ons op! We zullen niet bijten, beloofd. Tenzij het iets lekkers is!

Dark kitchens in de EasyOrder-familie:

  • The DoubleYou Kitchen levert niet zomaar een maaltijd op je dorpel. Dit concept draait helemaal rond verse en hoogwaardige ingrediënten, met daarbovenop een eigen Spotifyplaylist en kunstwerken in beperkte oplage!
  • Viki Online brengt je authentieke Vietnamese gerechten vanuit verschillende locaties in België. Ze zijn vers, snel en groeien sneller dan de rijstvelden in Mù Cang Chải!
  • Urban Food Market is een online foodcourt opgericht door koppige professionals die op het vlak van kwaliteit geen compromissen wilden sluiten. Naast verse en boeiende ingrediënten bestrooien ze hun gerechten vlak voor levering altijd met een flink snuifje liefde.

Dark kitchens buiten onze familie:

  • Mission Masala draait om knallend Indiaas eten in – en hier komt het – Antwerpen en Gent! Hun desi-soulfood huldigt de basis van de Indiase cultuur: samen feesten en genieten!
  • Popchew helpt ondernemers in slechts enkele weken met de uitbouw, lancering en uitbreiding van hun eigen lokale foodmerken in de hele VS. Ze huisvesten merken zoals BitCoin Pizza, Wing SZN en veel meer!
  • Taster werkt met vermaarde foodvisionairen om menu's voor geleverde maaltijden te ontwerpen die innovatie, kwaliteit en smaak verenigen, in een samenwerking met koks, influencers of hun interne culinaire experts. Maar welk merk je ook kiest, ze hebben één gemeenschappelijke noemer: een passie en obsessie voor onvergetelijk streetfood!
  • Curbfood brengt yummy terug naar je tummy! Naast hun hilarische copywritingtalent is hun ambitie voor foodervaringen van een ongezien niveau, volledig op maat van leveringen aan huis.
  • Kitchenclub werd ontwikkeld door professionals voor professionals. Hun producten combineren gemak met kwaliteit en innovatie zodat jij als professional hoogwaardige, verrassende maaltijden kunt bereiden waar je klanten maar geen genoeg van krijgen!

Other relevant stories

Let our product do the talking

Schedule a product tour